βιβλίαπεριοδικάκόμικςπαλιά αντικείμενακαρτ ποστάλδιάφοραεκπαιδευτικά cdαθλητικές εφημερίδεςεφημερίδες έπους 1940-1945
 
Αγαπημένα ενθύμια νεανικής αθωότητας…
 
Ακόμα κι αν η νοσταλγία, για περασμένες δεκαετίες, φαντάζει σήμερα σαν εκδήλωση ρομαντισμού μέσα στο θαυμαστό κόσμο της μαζικής τεχνολογίας και του άκρατου ορθολογισμού, πολλοί επιστρέφουν στα αγαπημένα κόμικς του ’50 και μετέπειτα, για να αφυπνίσουν τις παιδικές μνήμες της γενιάς τους
      Μια αξιόλογη παρουσία στον κόσμο των πολύχρωμων αυτών εκδόσεων  είχε ο «Μικρός Ήρως» του Πεχλιβανίδη, μέσα από τις σελίδες του Στέλιου Ανεμοδουρά. Τα χρόνια εκείνα, οι μικροί αναγνώστες αγωνίστηκαν κατά των κακών διαβάζοντας «Γκαούρ Ταρζάν», έφτασαν στις μυστικές κοιλάδες του κίτρινου πλανήτη με τον «Υπεράνθρωπο», ταξίδεψαν με το «Ιπτάμενο Βέλος». Τα «Κλασικά Εικονογραφημένα», πολύ δημοφιλή επίσης, έκαναν γνωστά στα παιδιά τα γνωστότερα έργα της κλασικής λογοτεχνίας και συνέβαλαν στην πρώτη επαφή με το έργο σημαντικών συγγραφέων. Στη συνέχεια, την καρδιά και τον νου, μικρών και μεγάλων, κερδίζουν τα «Διαπλανητικά», ο «Μικρός Καουμπόι», «η Μπονάντσα», η «Περιπέτεια», ο «Μικρός Σερίφης», το μακροβιότερο περιοδικό της μεταπολεμικής περιόδου που θα κατακτήσει μια ολόκληρη γενιά παιδιών. Και βέβαια δεν υπάρχει κανείς  που να μη ταξίδεψε στη φαντασία του Walt Disney και στις περιπέτειες του «Μπλεκ» και των νεώτερων «Σεραφίνο» και «Τιραμόλα», ενώ τα «Αστερίξ και Οβελίξ» και «Λούκυ Λουκ», έγιναν μυθικά αναγνώσματα για όλες τις ηλικίες.  
    Όμως, τα χρόνια της νιότης εκείνης, διανθίστηκαν και με σειρά από γνωστές εφημερίδες και περιοδικά, όπως «Η Διάπλαση των Παίδων», η «Εστία», ο «Ταχυδρόμος», ο υπέροχος «Ρωμιός», για τους μεγαλύτερους. Στα λευκώματα δε, της σχολικής μας ζωής, φιγουράριζαν οι αισθηματικές κάρτες με τα λουλούδια και τα ερωτευμένα ζευγάρια, οι ταξιδιωτικές λιθογραφίες σε μικρογραφία, οι ασπρόμαυρες γκραβούρες που στόλιζαν τα μαθητικά μας τετράδια με τα χρωματιστά εξώφυλλα. Όλο αυτό το πανόραμα της τέχνης και της χαμένης παιδικότητας του χθες μπορείτε  να το χαρείτε και να το αναβιώσετε, ρίχνοντας μια ματιά στις πολύτιμες συλλογές του «Παλαιοβιβλιοπωλείου» μας.
« επιστροφή